fredag 28 februari 2014

Club Zebra 1: Starten och målet


Klistermärke från 70-talet.

Platsen för filmen "Club Zebra-the movie" är Kristinehamn på 70-talet. På en dryg halvtimma försöker jag summera det som ägde rum där under detta mytomspunna decennium. Ett dödsdömt företag kan tyckas förstås. Syftet med bloggen blir att försöka återge mina upplevelser med allt det inneburit av såväl besvikelser och motgångar fram till de rika belöningarna av spännande platser och underbara historier som berättats av personer som mindes denna tid. Bloggen blir den plats där jag kan dela med mig av det som aldrig fick plats i filmen. Mycket nöje!

Intresset lever decennier senare!

Utgångsläget

Min filmidé att skildra Kristinehamns stora 80-tals punkvåg utifrån tesen att den föddes ur Sex Pistols besök på Club Zebra 1977 hade funnits i min skrivbordslåda länge. Efter att ha harvat runt klotet och filmat allt ifrån sovjetiska super-hockeystjärnor till svenska motorcykel-legender ville jag göra något i och för min hemstad. Tillsammans med punkarna(en gång punkare alltid punkare) Jan Lindström och Kenth Johansson på Vibrato musikförening ansöktes kulturstöd till projektet. Våren 2012 beviljades ett litet startkapital och filmarbetet kunde påbörjas. Jag valde arbetsnamnet: "Sex Pistols valde också Kristinehamn".

Men vart började jag då inspelningarna? Hos gamla punkare? Fanzines-kollegor? Nej. Mina första intervjuoffer var Anders Jansson och Bo Olson, två lätt grånade gentlemän så långt ifrån punk man kan komma. Anders och Bassen, som de tituleras, lyssnar kanske inte så mycket på punk men vet däremot allt värt att veta om musik och respekterar alla med musikintresse. Genom sitt förflutna som ägare till sägenomspunna skivbutiken Duvan, samt i egenskap av Club Zebras kändaste ägare åtnjöt de snudd på olympisk status i vår stad. En status som sträckte sig långt utanför kommungränsen.

Bo Olson och Anders Jansson blickar tillbaka.

När så Sex Pistols skulle spela i Sverige sommaren 1977 var det bland annat Club Zebra som kontaktades. Thomas Johansson, idag chef för det världsomspännande musikföretaget Live Nation, men på dåvarande EMA Telstar var den som föreslog Club Zebra för Pistols. Anders och Bassen hade precis lämnat över ägarskapet till Lars-Göran Ginberg och Gunnar Lindberg när telefonen ringde på deras kontor. De nyblivna Zebra-ägarna tvingades nu ta ställning till om de ville ha Sex Pistols på klubben för det facila priset av 6000.-. Tvekande frågade de Anders och Bassen om råd. -"Boka bandet för tusan!" löd svaret. Detta medförde att Skivbutiken Duvan(Anders och Bo) tillsammans med Club Zebra arrangerade punkspelningen folk talar om än idag. Men något frö till 80-talets punkvåg var det dessvärre inte. Något jag snart skulle bli varse.

Sällsynt raritet!