torsdag 13 mars 2014

New York Times och Värmlands-pressen.

Att Sex Pistols kom till Kristinehamn var förstås en otrolig händelse. Men hur kunde media veta detta 1977? Hur fick redaktionerna reda på att denna musikhistoriska händelse skulle äga rum, utan vare sig internet eller uppdateringar var och varannan sekund? Enligt Gunnar Lindberg som förestod Club Zebra det året så gick bakkelit-telefonen varm på kontoret. Veckorevyn, Damernas Värld, de två stora värmlandsdrakarna VF och NWT och till och med självaste New York Times hade skickat reportrar för att bevaka denna världshändelse. SVT Karlstad stod i begrepp att skicka ett teve-team men legenden säjer att fotografen tappade kameran i backen innan de skulle åka så det blev aldrig något inslag. Men att New York Times hade skickat sitt starkaste kort, John Rockwell, var i sig en otrolig sensation. John hade sånt inflytande på den amerikanska rockscenen att om han skrev att Rolling Stones nya platta var dålig så påverkade det såväl deras skivförsäljning som turnéplaner. Kristinehamns-arrangörerna visste förstås detta då de läste allt som fanns att tillgå av musiklitteratur. NME, The Rolling Stone, Melody Maker osv. Samt John Rockwell förstås.

NYT-s utsände, John Rockwell i kulisserna. Foto: Bo Olson
Gunnar som fick äran att hämta honom på tågstationen i sin gamla skraltiga folka minns fortfarande hur konstigt det var köra en av världens kändaste journalister, tillika idol,  de 500 metrarna till Eldaregatan 6 på "andra sidan järnvägsspåren". John som hade tillbringat dagen på lyxrestaurang i Stockholm med ABBA berättade för mig vilken bisarr övergång det blev att tre timmar senare ända upp i lilla Kristinehamn och plötsligt stå i ett vardagsrum med Sex Pistols spelandes på full styrka. Hans recension om Zebra-konserten publicerades i New York Times och väckte stor uppmärksamhet.

Första delen ur John Rockwells berömda Zebra-recension.

Men det var inte bara giganter från New York Times som kunde skriva och berätta. Även en ung färsk reporter vid namn Peter Franke hade skickats ut att för Värmlands Folkblads räkning bevaka händelserna denna onsdagskväll på lilla Club Zebra. Han fick ihop artikeln såpass bra att han idag är chefredaktör för hela tidningen. Jag åkte och besökte den mycket sympatiske Peter på hans kontor i Karlstad och bad honom att recitera texten för mig. Det förvandlades till rena sagostunden för en musikintresserad själ.

Chefredaktör Franke läser gamla alster. Foto: Bengt Löfgren

 Se och hör Peter läsa om sin kväll på Club Zebra, 19 juli 1977.

5 kommentarer: