lördag 8 mars 2014

Anarki på stan!

Att få bli lotsad runt av punklegenden Göran Wallinder på stan var onekligen en av höjdpunkterna under mitt arbete med filmen. Idag vill jag berätta om en mytomgärdad incident i Kristinehamns punk-historia. Ja, inte bara punk-historia, en sanslös story som helt fallit i glömska. Inte ens när jag frågade gamla anställda på Kristinehamnsposten, som då bodde granne med det drabbade Tingshuset, ringde det några klockor(trots att deras eget hus också var nersprayat). Hög tid att damma av ett gammalt scoop således.

Det var en sensommar-morgon 1980 som kristinehamnsborna vaknade upp och satte morgonkaffet i halsen då de läste tidningen. Någon hade sprayat hakkors och anarkist-A på stadens viktigaste byggnader. Detta i en tid då anarkisymbolen var helt okänd och beskrevs som "Ett A med ring runt" av journalisten.

En bortglömd händelse anno 1980. Foto: Bildarkivet


Göran Wallinder är tillbaka på brottsplatsen (paradoxalt nog; Tingshuset) och avslöjar nu, 34 år senare vad som egentligen hände den där natten och om de kännbara påföljderna. Det har kostat på att vara anarkist.

Göran i punkstass 1980-ish. Foto: Privat



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar