torsdag 20 mars 2014

Duvan - En lyckad manöver

Ska man berätta Club Zebras historia så följer historien om deras skiv och presentbutik "Duvan" med på köpet. Kalla det för den ultimata B-sidan om ni vill. 1975 kände klubbägar-duon att det var dags att växa upp och skaffa sig ett jobb. Det tog på krafterna att driva nattklubb sju dagar i veckan. Det blev startskottet för deras första Duvan-butik. Den låg på Spelmansgatan (strax nedanför gamla Systembolaget). Duvan-logotypen designades av självaste Gunnar Brusewitz, en mycket känd illustratör och naturskildrare (skylten hänger numera hemma hos Björn Nordström i Stockholm). Skivor såldes det redan på ett halvdussin andra ställen i Kristinehamn men det var bara Duvan som fick epitetet "skivbutik" av den musikintresserade allmänheten. Detta trots att det även bedrevs present och bokhandel därinne.

Inne på Duvan trängdes snart stadens ungdom. Utöver musiksnack med ägarna hängdes, raggades och lades det upp planer inför helgen. Värst var det på lunchrasterna då alla slogs om de åtråvärda hörlurarna. Inne i skivavdelningen satt man nämligen vid skivdisken med sin väl utvalda vinylhög och lyssnade spår för spår. Ville man byta låt nickade man mot Anders eller Bo så flyttade de fram pick-upen till nästa sång. Stammisarna, de var ett gäng, åtnjöt förtroendet att få luta sig över disken och flytta pick-up armen själv. Jämför det med att få tappa upp sin egen bira på krogen, så fattar ni vidden. På tal om krog så fanns här även askfat att tillgå om sittningarna blev långa.

 Två Duvan-stammisar minns tillbaka.

Anders och Bo utanför gamla Duvan på Spelmansgatan.. Foto: Bengt Löfgren
Anders och Bo kanske inte delade din musiksmak men de respekterade alltid den musikintresserade. Inga frågor var för konstiga. Var det någon speciell skiva man saknade i sin samling så lade man bara in en importbeställning. Många minns med blank blick hur Anders och Bo huserade inne på gamla Duvan. Anders med sin udda försäljningsteknik och coola framtoning med hästsvans, matchande svart långrock och ibland en Dr John käpp kunde plötsligt med mässande stämma utbrista: -"Jag har 69 kronor i min hand, jag har 69 kronor i min hand!" i det han likt en pingstpastor försökte sälja skivan. Själv minns jag så väl när jag skulle beställa Wilmer X LP, "Under Hot" och trodde att titeln var på engelska. När jag frågade Anders om de hade den där "Ander hått" med Wilmer X svarade Anders; -"Nej, men vi har "Under Hot"på svenska. Funkar det?" Ridå Bengt.
Rättelse: Dansband uppskattades inte! Se filmen ovan så förstår ni. :)

Svårtolkad titel...Tyckte åtminstone en ung skribent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar